- Vi skal behandle våre og samarbeidspartenes ansatte på en etisk og moralsk god måte som alltid tåler dagens lys.
- Vår etiske standard skal alltid være godt synlig for våre nåværende og potensielle kunder.
- Vi skal alltid holde avtaler og oppfylle forpliktelser til fellesskapet.
- Vi skal ha respekt for fellesskapets økonomi og sørge for at alle oppgjør blir gjort i henhold til avtale.
- Vi skal fremme samarbeid framfor egeninteresse.
- Vi skal snakke med og ikke om hverandre.
- Vi har ansvar for hvilke råvarer vi ønsker å benytte.
- Vi skal velge råvarer som er produsert på en rettferdig og klimavennlig måte.
- Vi skal forvisse oss om at råvarene er produsert etter etiske og rettferdige prinsipper.
- Vi skal ha kunnskap om hvordan råvarene er produsert, og om at de er tilvirket i øyriket.
- Vi skal vite at råvarene er produsert med god dyrevelferd.
- Vi skal vite at produksjonen i alle ledd ikke er skadelig for miljøet.
- Vi skal være trygge på at all produksjon foregår under gode og riktige arbeidsvilkår for de ansatte.
- Vi skal være bevisste på matvaresikkerhet i hele produksjonskjeden, hvordan ressursene blir utnyttet best mulig, og hvordan de etterbehandles.
- Vi skal forvisse oss om at råvarene er produsert på en bærekraftig måte.
- Dersom varene er økologisk produsert, skal vi kjenne kravene til at produktene skal kunne selges som økologisk.
- Vi skal aktivt jobbe med å ha et miljømessig og etisk forhold til matsvinn.
Etisk og rettferdig mat:
Etisk og rettferdig mat handler om at arbeiderne som har produsert den har jobbet i tråd med internasjonalt anerkjente standarder for menneskerettigheter, arbeidsforhold og miljøhensyn. Det finnes flere sertifiseringer og merkeordninger på slike varer.
For å være medlem i Smaker fra Øyriket er det et krav at man følger disse etiske retningslinjene.